Július eleji éjszaka falun. András a hátán fekszik az ágyában, bámulja az ablaka előtt bólogató szilvafát. A másik két ágyon kisgyermekei alszanak mélyen. Vidéken nyaralnak hármasban, egy életvidám, gyermekszerető, de gyermektelen házaspár gazdaságában.

A ház körül mindenféle állat van. Lovak, tehén, nyulak, két kutya, négy macska, tyúkok, és Dönci, a szabadon járó kíváncsi malac. A ház asszonya friss tejből készít reggelihez kakaót, és ha András kéri, remek ebédet főz. A gazdaságból nehéz kiszabadulni hagyományos programokra, mert a háziak gyakran elcsábítják a gyerekeket: kaszálás traktorral, meszelés, csalamádé készítése, éjszakai vadles, szalonnasütés, lócsutakolás, nyúletetés, hatalmas szegek beverése az épülő istálló gerendáiba, tojások összegyűjtése, kovászos uborka készítése, barackszedés, lekvárfőzés, bevásárlás okán átbiciklizés a szomszéd településre a gyönyörű erdei úton, és még egy kora hajnali léghajózást is megszerveztek. A házigazda ráadásul régen tengeren hajózott, az esti tábortűznél élményeit meséli a gyerekeknek.

András sokat tett azért, hogy gyermekeivel teljes hónapot tölthessen el nyáron. Nem tudta elfogadni a három hetes "sztenderd" beosztást.

András még mindig a szilvafát bámulja. Hamarosan lejár majd a falusi nyaralás tíz napja. Utána visszamegy a gyerekkel a nagyvárosi albérletébe. Elviszi majd a gyerekeket strandra, moziba, nekik való kiállításokra, foglalkozásokra, az állatkertet is megígérte nekik. Olykor betér velük majd egy-egy cukrászdába, pizzériába. Szerencsére kiváló az étvágyuk, András alig bírja majd hordani a piacról a friss gyümölcsöt, zöldséget.

fatherhood.jpg

Az élmények és a gyerekek gyarapodnak, a pénz gyorsan fogy. Be kell osztani. Falura azért is hozta a gyermekeit nyaralni, mert az ár/élmény arány itt a legkedvezőbb. Ebben a nyári teljes hónapban András a tartószülő, ennek minden terhével tisztában van. De azért mégis vonakodva utalja el gyermekei anyjának a hatszámjegyű tartásdíjat. Az igazságérzete azt diktálja, hogy ebben a hónapban valójában neki kellene tartásdíjat kapnia és semmit sem kellene utalnia.

A leterhelt bíróság nem gondol át mindent mélyen. Az ítélet egyértelmű, nincs kivétel erre a hónapra. András elutalja majd a tartásdíjat. Marad neki a dupla anyagi terhelés.

A gyerekek augusztusban a spanyol tengerpartra mennek az édesanyjukkal és a nő barátjával.

A szilvafa bólogat: igazad van, András!

Szerző: Chmell Arisztid  2016.08.06. 11:06 Szólj hozzá!

Címkék: nyaralás apaság tartásdíj kiadások

A bejegyzés trackback címe:

https://aferfiakvedelmeben.blog.hu/api/trackback/id/tr849166632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása